ААТ Васілішкі - шматгаліновая гаспадарка, якая спецыялізуецца на вырошчванні збожжавых і зернебабовых культур, насення масленічных культур, бульбы, цукровых буракоў, кармавых культур, развядзенні свіней і малочнай буйной рагатай жывёлы, вырошчванні пладоў і гародніны.

231522, вул. Савецкая, 30, а.г. Васілішкі, Шчучынскі раён, Гродзенская вобласць

+375 (15) 147-93-07
+375 (15) 147-93-14 (факс)

У ААТ “Васілішкі” прыбіраюць французскую моркву гатунку “маэстра”

У ААТ “Васілішкі” прыбіраюць французскую моркву гатунку “маэстра”

ААТ “Васілішкі” – адзінае сельгаспрадпрыемства раёна, дзе вырошчваюць моркву, ды не простую, а французскую – гатункі “маэстра”. Пад гэту агароднінную культуру ў гаспадарцы адведзена 5 гектараў, з кожнага з якіх тут атрымліваюць прыкладна 60 тон салодкіх караняплодаў.

На ўборцы задзейнічаны падкопшчык і шэсць трактароў з прычэпамі, якія аператыўна дастаўляюць сабраны ўраджай у сховішча для агародніны. Штодня ў полі працуюць больш за 60 чалавек, сярод якіх не толькі работнікі ААТ “Васілішкі, але і прадпрыемствы “Клубніцы Плантс”, іншых арганізацый. Сярод іх працаўніца Васілішкаўскага дома-інтэрната Марына Б’еліч.

– Гэта выдатная магчымасць зарабіць дадатковы рубель, таму і вырашыла дапамагчы васілішкаўскім аграрыям прыбраць вырашчаны ўраджай, – кажа Марына Аляксандраўна. – Да гэтага збірала яблыкі ў садзе, а цяпер пераключылася на моркву. Паглядзіце, якая яна буйная – такую ​​выкопваць адно задавальненне. Вядома, працаваць увесь дзень, сагнуўшы спіну, няпроста, але ў дружнай кампаніі час ляціць неўзаметку. Ды і мужчыны не даюць нам ператамляцца і бяруць самую цяжкую працу на сябе.

Пакуль мы гутарылі з Марынай Б’еліч, з намі параўнялася яшчэ адна група работнікаў, якія працавалі вельмі зладжана і актыўна.

– Мы з “Клубніцы Плантс”, – з усмешкай заўважае Ірына Вашчыла. – На нашым прадпрыемстве ўсе працы на дадзены момант завершаны, і каб не сядзець без справы, мы арганізавалі працоўны дэсант у ААТ “Васілішкі”. Нядаўна прыбіралі бульбу, а зараз – морква. Працуем дружна і з поўнай аддачай, як і абвыклі. Грузім ураджай на прычэп у спецыяльныя кантэйнеры, кожны з якіх месціць да 400 кг салодкіх караняплодаў. Аплата здзельная: чым больш збярэм, тым вышэй заробак. За працоўную змену тут можна зарабіць да 50 рублёў.

Але гэтыя грошы лёгкімі не назавеш. Так, пасля праходу подкапывателя морква лёгка здабываецца з глебы. Але яе трэба ўручную ачысціць ад бацвіння і сабраць у вёдры, а затым перасыпаць у кантэйнеры. І так цягам 8 гадзін з кароткім перапынкам на абед.

– Пры закладцы будучага ўраджаю мы выбралі французскі гатунак “маэстра” нездарма: ён дае буйныя карняплоды, якія маюць выдатны вонкавы выгляд і добра захоўваюцца, – тлумачыць начальнік пладовага саду Пётр Лютастанскі. – Пасеялі моркву на полі, дзе год таму каласілася зімавая пшаніца – выдатны папярэднік для гэтай агародніннай культуры. Правялі неабходныя хімаапрацоўкі ад пустазелля, хвароб і насякомых-шкоднікаў. Таму і ўраджайнасць высокая: з кожнага гектара збіраем прыкладна 60 тон салодкіх караняплодаў. Іх мы ставім на захоўванне ў кантэйнерах у сховішча для агародніны ў спецыяльныя камеры, усярэдзіне якіх тэмпература падтрымліваецца на ўзроўні 2-3 градусаў. Пры такіх умовах морква без праблем захаваецца да красавіка наступнага года. Але на яе ўжо зараз ёсць попыт, прычым не толькі ў Беларусі, але і за межамі нашай краіны.

Убраць моркву васілішкаўскія аграрыі плануюць ужо да канца гэтага тыдня. Пасля яны пераключацца на капусту – яшчэ адну папулярную ў беларусаў агароднінную культуру.

– Сёлета не абышлося і без экзотыкі: мы паставілі эксперымент і засеялі 20 сотак дайконам – разнавіднасцю рэдзькі, вядомай як белая радыска, японская або кітайская рэдзька, – здзіўляе Пётр Станіслававіч. – Ён мае мякчэйшы густ, чым яго “сваякі”, што робіць гэты гародніна ўніверсальным. Свежыя маладыя карняплоды дайкона можна ёсць асобна, заправіўшы смятанай ці раслінным алеем, ці дадаваць у салаты. Карняплоды валодаюць антысептычнымі і бактэрыцыднымі ўласцівасцямі, што робіць іх эфектыўным сродкам для барацьбы з прастудай і інфекцыйнымі захворваннямі. Дзякуючы высокаму ўтрыманню вітамінаў дайкон умацоўвае імунітэт і выводзіць з арганізма лішкі вадкасці, чысціць печань і ныркі, стымулюе працу страўніка і кішачніка і нават здольны раствараць камяні ў жоўцевай бурбалцы. Думаю, пасля вышэйсказанага многія захочуць паспрабаваць гэтую экзатычную агароднінную культуру. І мы падорым вам гэтую магчымасць!

Аляксандр КАСПЕРЧУК.

Фота аўтара.

Пакінуць адказ