ААТ Васілішкі - шматгаліновая гаспадарка, якая спецыялізуецца на вырошчванні збожжавых і зернебабовых культур, насення масленічных культур, бульбы, цукровых буракоў, кармавых культур, развядзенні свіней і малочнай буйной рагатай жывёлы, вырошчванні пладоў і гародніны.

231522, вул. Савецкая, 30, а.г. Васілішкі, Шчучынскі раён, Гродзенская вобласць

+375 (15) 147-93-07
+375 (15) 147-93-14 (факс)

“Маў рацыю Прэзідэнт, звярнуўшы ўвагу на гэту культуру”.

“Маў рацыю Прэзідэнт, звярнуўшы ўвагу на гэту культуру”.

У Шчучынскім раёне пачалі ўборку азімага ячменю. У палі выйшлі механізатары пяці гаспадарак. Сярод іх і работнікі ААТ "Васілішкі". Пад пасевы гэтай культуры ў гаспадарцы адведзена 250 га. Плошчы павялічаны ў параўнанні з мінулым годам: у сельгаспрадпрыемстве ацанілі перавагі азімага ячменю - высокая ўраджайнасць і раннія тэрміны ўборкі дазваляюць закрыць усе патрэбнасці ў жывёлагадоўлі. У цэлым у сезон масавай уборкі ў ААТ "Васілішкі" будуць задзейнічаны 24 збожжаўборачныя камбайны. Пры гэтым у гаспадарцы зазначаюць, што кожны год іх аўтапарк папаўняецца новай айчыннай тэхнікай, што значна спрашчае працу на жніве. Карэспандэнты БЕЛТА паразмаўлялі з аграрыямі і даведаліся пра іх віды на ўраджай, перавагі культуры, на якой акцэнтаваў увагу Прэзідэнт Беларусі Аляксандр Лукашэнка, а таксама аб настроі, з якім яны пачалі жніво.

Заканчваючы ўборку на адным полі, тут жа пераязджаюць на суседняе тры камбайны гаспадаркі "Васілішкі". Адзін з тых, хто працуе на ўборцы азімага ячменю, - Дзяніс Дробыш. Гэта 14-е жніво для бадзёрага і энергічнага механізатара. "Я працую ў сельскай гаспадарцы пасля школы, з 17 гадоў. У войску адслужыў, вярнуўся і працую да гэтага часу. Магу сказаць, што сельская гаспадарка - гэта ўсё маё жыццё", - распавядае мужчына.

У сельскую гаспадарку яго прывяла любоў да тэхнікі. "Быў у нас сусед, які з дзяцінства вучыў на камбайне і на трактары працаваць. Адсюль і прыхільнасць да тэхнікі. Спрабаваў сябе шафёрам, але не пайшло - цягне да сур'ёзнай тэхнікі. На гэтым камбайне працую ўжо чацвёрты сезон. Працуе ён з самага пачатку сезона. , прыбіраем і кукурузу ім", - падзяліўся Дзяніс Дробыш. Дарэчы, цяга да тэхнікі перадалася ў спадчыну і да малодшага сына механізатара. "Заўсёды распытвае, на чым і дзе працаваў, што прыбіраў, цікавіцца, на камбайне калі буду працаваць", - зазначае мужчына.

Да ўборачнай кампаніі сам Дзяніс і сям'я ставяцца з разуменнем: "Убіраць трэба. Без хлеба не павінны застацца". Ягоны калега з досведам на жніве ў 39 гадоў Віктар Юшкевіч безумоўна пацвярджае сказанае. Ды і шлях, аказваецца, у сельскую гаспадарку ў іх крыху падобны. "Я ў Васілішках вырас. Жыў за 100 метраў ад мехмайстэрняў. Там дзяцінства і прайшло. Бацька таксама працаваў у гаспадарцы, але з тэхнікай звязаны не быў. А я цікавіўся і любіў гэтую справу. Так і застаецца да гэтага часу", - дзеліцца Віктар Юшкевіч.

Вопытам мужчына з радасцю дзеліцца з маладымі: "Усяго было за гэты час, за 39 гадоў. Але ад таго і вопыт. А на ўборцы патрэбна кемлівасць". Адразу і з усмешкай на пытанне аб самай галоўнай радзе аграрыям адказвае: "Не паспаць, крыху раней устаць, абслужыць і зарабіць. Тады і дома добра будзе, і на душы весела".


Задача мясцовых аграрыяў - да выхадных справіцца са ўгоддзямі, якія заняты азімым ячменем. Пад гэту культуру ў гаспадарцы адведзена 250 га. "У мінулым годзе ў нас азімы ячмень займаў 180 га, павялічылі плошчы пад пасевы гэтай культуры. У наступным годзе плануем яшчэ павялічыць плошчы (да 700 га)", - уводзіць у курс справы начальнік вытворчасці раслінаводчай прадукцыі сельгаспрадпрыемства Іван Кімашэўскі.

Гэтаму, зазначаюць у гаспадарцы, садзейнічае ў першую чаргу высокая ўраджайнасць культуры. "Азімы ячмень практычна заўсёды дае ўраджай намнога лепшы за яравы. Нягледзячы на ​​тое, што ў гэтым годзе надвор'е ўнесла свае карэктывы, засушліва вельмі было, ураджайнасць складваецца прыкладна на ўзроўні мінулага года. У 2022-м мы атрымалі 65 ц/га", - дадае. Іван Кімашэўскі.

"Бо мы гаспадарка, у якой ёсць вялікая патрэбнасць у збожжы, каля 70 тыс. т, нават крыху больш нам трэба збожжа ў год, каб пракарміць усё сваё пагалоўе буйной рагатай жывёлы, свіней, таму азімы ячмень - дапамога нам у пераходным перыядзе ( ад леташняга збожжа да новага).На сённяшні дзень мы маем двухмесячны запас збожжа і ў прынцыпе спакойна сябе адчуваем.А пагалоўе ў гаспадарцы вялікае: буйной рагатай жывёлы ў нас 18 тыс., з іх 5,4 тыс. дойнага статка, свіней - 72 тыс. ", - распавядае дырэктар ААТ "Васілішкі" Антон Бурнас.

Кіраўнік сельгаспрадпрыемства дадае: "Але ўлічваючы, што збожжа павінна адляжацца, саспець для вытворчасці камбікармоў, то гэта добрая культура. А ў сувязі з тым, што мы з'яўляемся гаспадаркай па вытворчасці насення, то гэта і магчымасць зарабіць. Ужо на сённяшні дзень паступаюць заяўкі на азімы ячмень. Камбайны адразу ж ідуць па краі, поле абжынаецца па краях, дзесьці ў нізінах і гэта ідзе на фуражныя мэты, а ўсё астатняе - на насенне. Ёсць у нас і насенная лінія". Рэзюмуючы, Антон Бурнас кажа: "Маў рацыю Прэзідэнт, калі завастрыў увагу на гэтай культуры".

У цэлым у ААТ "Васілішкі" пад азімымі і яравымі культурамі занята 6,7 тыс. га. 1,8 тыс. га - яравыя, астатняе занята азімымі. З яравых збожжавых і зернебабовых мы сеем 200 га яравой пшаніцы, 800 га ячменю яравога і 800 га зернебабовых (гарох). З азімых збожжавых (4,9 тыс. га) пшаніца ў пераважнай большасці га сеем трыцікале і 1,55 тыс. га - жыта, астатняе - азімы ячмень”, - адзначыў кіраўнік гаспадаркі.

Ва ўборачнай кампаніі ў сельгаспрадпрыемстве будуць задзейнічаны 24 збожжаўборачныя камбайны. "У апошнія гады ўпор робім на айчынную тэхніку. Айчынныя камбайны добра сябе зарэкамендавалі. Кожны год мы набываем новы камбайн. Гэты год таксама не стаў выключэннем - набылі камбайн GS3219, ён будзе ўдзельнічаць ва ўборцы. Тэхнікай задаволены. Немалаважная і даступнасць запасных частак, аператыўнасць іх дастаўкі", - распавядае Антон Бурнас. І адзначае традыцыі ў падрыхтоўцы аўтапарка да гарачага сезона. “Пачынаем рыхтаваць зімой тэхніку да выхаду ў поле. Калі няма натугі ў працы, механізатары спакойна рамантуюць.Так, мы рамантуем 50% камбайнаў: здымаем з захоўвання, рамантуем, потым зноў вяртаем на захоўванне. Таму камбайнаў у нас стопрацэнтная гатоўнасць. На зімавым ячмені, мы, як правіла, пракручваем 50% машын, таму што другая частка механізатараў яшчэ занятая на другім укосе травы. Калі пачынаецца асноўная ўборка, вядома, усе камбайны ў страі", - падсумаваў ён.


Кацярына БЕНАДЫСЮК

Фота Леаніда Шчаглова

БЕЛТА