ААТ Васілішкі - шматгаліновая гаспадарка, якая спецыялізуецца на вырошчванні збожжавых і зернебабовых культур, насення масленічных культур, бульбы, цукровых буракоў, кармавых культур, развядзенні свіней і малочнай буйной рагатай жывёлы, вырошчванні пладоў і гародніны.

231522, вул. Савецкая, 30, а.г. Васілішкі, Шчучынскі раён, Гродзенская вобласць

+375 (15) 147-93-07
+375 (15) 147-93-14 (факс)

У Шчучынскім раёне пачалі сяўбу гародніны

У Шчучынскім раёне пачалі сяўбу гародніны

У Шчучынскім раёне пачалі сяўбу агародніны, перадае карэспандэнт БЕЛТА. У ААТ "Васілішкі" актыўна ідзе сяўба агародніны. У гаспадарцы пад гэтыя мэты адведзена 30 га.

"10 га ў нас займае капуста, 10 га - лук рэпчаты, 9 га - морква і 1 га - сталовыя буракі. Па бураках - гэта рэшткі насення, у наступным будзем адмаўляцца ад апрацоўкі гэтай культуры. Цыбуля ў нас толькі гібрыдныя гатункі, у гэтым годзе - тры сарты і ўсе дастаткова сур'ёзныя, якія добра паказалі сябе Морква - адзін гібрыд, надзейны і правераны. Вырошчваем капусту толькі белакачанную, таксама адзін гатунак, прызначаны для захоўвання", - расказаў начальнік пладовага сада ААТ "Васілішкі" Пётр Лютастанскі.

Капусту, дарэчы, у гаспадарцы вырошчваюць рассадным спосабам.


"Чатыры гады таму мы вярнуліся да рассаднага спосабу. Нерассадным, на жаль, у нас не заўсёды атрымлівалася абараніцца добра ад пустазелля, не заўсёды атрымліваліся выраўнаваныя качаны і дастойны ўраджай. Таму перайшлі на рассадны спосаб. Так, гэта пацягнула за сабой некаторае павелічэнне затрат за рахунак ручной працы. Нам трэба пасеяць рассаднік, абсталяваць парнікі, каб расада своечасова выйшла, потым дарасла да патрэбнага моманту да сярэдзіны-канца траўня. аптымальны варыянт. Хоць у планах - удасканаліць безрассадную тэхналогію пад сябе і цалкам магчыма вернемся да яе", - адзначыў Пётр Лютастанскі. У "Васілішках" пры апрацоўцы капусты не выкарыстоўваюць гербіцыды ў тэхналогіі вытворчасці, толькі міжрадныя апрацоўкі і праполкі.

І такі падыход, гавораць у гаспадарцы, дае свой вынік, дынаміка станоўчая ад года да года. У 2023-м тут атрымалі рэкордны ўраджай капусты - 950 ц/га. Плюс якасць - буйнасць і выраўнаванасць качаноў. Што да іншых культур, то морквы ў гаспадарцы атрымліваюць ад 700 да 900 ц/га. У цыбулі паказчыкі больш сціплыя - 350 ц/га, хаця максімальна тут атрымлівалі і 600 ц/га. Звязана гэта, растлумачыў спецыяліст, са складанасцямі ў тэхналогіі вырошчвання цыбулі (гербіцыдныя апрацоўкі, прамая сяўба).


Задзейнічанасць людзей залежыць ад характару працы. "На праполку і на ўборку, вядома, мы дадаткова людзей бярэм. А так працамі займаюцца тыя ж, хто і ў садзе задзейнічаны. Калі на пасеў шклярніцы патрэбныя тры чалавекі, каб укамплектаваць шклярніцу - яшчэ 10 чалавек на тры дні. Для праполак патрэбна брыгада каля 10 чалавек, а на ўборцы могуць быць задзейнічаны, асабліва калі ўбіраецца некалькі культур за раз, да 100 чалавек", - сказаў Пётр Лютастанскі.



belta.by

Фота Леаніда Шчаглова

Пакінуць адказ